Hjemmesiden bruger cookies. De er ufarlige og bruges til bl.a. anonym trafikmåling. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies OK

  • Log ind
Espresso
  • Om landsforeningen
  • Presse
  • Høringssvar
  • Links
  • Vejl. salærtakster pr. 01.01.2021

Vedr.: J.nr. 2002-1660/10-0003. Udkast til aftale mellem EU og USA om udlevering og gensidig retshjælp i straffesager.

1. maj 2003

Justitsministeriet
Det Internationale Kontor

Østergade 16
23. maj 2003

Vedr.: J.nr. 2002-1660/10-0003. Udkast til aftale mellem EU og USA om udlevering og gensidig retshjælp i straffesager.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Justitsministeriet har med skrivelse af 15. maj 2003, modtaget her den 19. maj 2003, anmodet om en udtalelse om ovennævnte udkast senest mandag den 26. maj 2003.

Det fremgår af det medsendte notat fra Det Internationale Kontor, at aftaleudkastet har været under behandling i alle tilfælde siden april sidste år.

Landsforeningens bestyrelse bemærker indledningsvis, at udkastet, der indeholder en række reguleringer af straffeprocessuelle forhold - uagtet at de efter Justitsministeriets opfattelse ikke giver anledning til lovændringer - dog kan være af afgørende betydning for sigtede i straffesager, hvorfor det er stærkt uacceptabelt, at der er sat en høringsfrist på under en uge fra modtagelsen, hvilket vanskeliggør en fornøden saglig debat forud for indgåelse af aftalen. Landsforeningen har ved tidligere lejligheder påpeget over for ministeriet, at det er uheldigt med de korte høringsfrister, således senest den 4. april d.å. (JM 2003-730-0753), fordi høringssvar om vigtige spørgsmål udarbejdes i et kollegialt forum.

Landsforeningens bestyrelse bemærker, at det som følge af den korte tidsfrist ikke vil være muligt at gennemgå aftaleudkastet i detaljer.

Vedr.: Udlevering.

Bestyrelsen noterer sig, at der efter art. 4, stk. 3, litra C, skal være mulighed for udlevering, også for så vidt angår overtrædelser af bestemmelser om skat, told, valutakontrol samt import eller eksport af råvarer, uanset om der kan være forskelle i lovgivningen hos den anmodende og den anmodede stat.

Bestyrelsen finder denne udvidelse i forhold til almindelige udleveringsbestemmelser betænkelig. Ligeledes bestemmelsen i samme artikel stk. 3, litra 4, hvor man fraviger sædvanlige regler om juristdiktionskompetence

Bestyrelsen må ligeledes udtrykke betænkelighed i forbindelse med art. 9 om midlertidig overgivelse vedr. en person, der er under retsforfølgning, eller som afsoner en dom i den anmodede stat.

For så vidt angår art. 13 om dødsstraf, bemærker bestyrelsen, at det kan være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention at udlevere personer til USA. Det er ikke tilstrækkeligt at betinge sig, at en eventuel idømt dødsstraf ikke fuldbyrdes. Vilkårene for fanger, der behandles efter regulativer for dødsdømte, kan være under en standard, som må anses for acceptabel efter Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Det må i alle tilfælde kræve en nærmere undersøgelse og afdækning af spørgsmålet, før man går ind for en sådan traktat. Det ville være ønskeligt, at man i stedet fik en ubetinget klausul gående ud på, at der ikke kan ske udlevering, med mindre der af den modtagende stat gives en garanti for, at der ikke kan idømmes dødsstraf.

Vedr. art. 14 bemærker bestyrelsen, at den tager afstand fra enhver form for hemmeligholdelse af oplysninger i forbindelse med udleveringsbegæringen.

Vedr.: Udkast til aftale om gensidig retshjælp.

Bestyrelsen noterer sig i art. 5 muligheden for at indsætte fælles efterforskningshold. Selv om den retsnorm, der kræves for at foranstaltningen træffes i den pgl. sag, skal være den samme som den, der gælder for statens egne indenlandske efterforskningsaktiviteter, skal foreningen udtrykke en betænkelighed ved den pgl. artikel henset til, at de straffeprocessuelle regler i Danmark og USA adskiller sig markant fra hinanden. Det kan befrygtes, at de udenlandske deltagere i efterforskningen ikke magter til fulde at rette sig efter reglerne i det land, hvor de opererer som gæster. Særlig betænkelig bliver bestemmelsen, hvis regeringens forslag om begrænsninger i aktindsigt for forsvareren og den sigtede gennemføres i en eller anden form.

Vedr. art. 6 bemærker bestyrelsen, at den i forbindelse med høringssvaret vedr. den civile retspleje (Lovafdelingen jr.nr. 2001-740-0100, skrivelse af 30. november 2001) har udtrykt nogle betænkeligheder med hensyn til afholdelse af videokonferencer i straffesager. Der henvises til bemærkningerne i den anførte skrivelse.

Art. 9 om begrænsninger i anvendelsen af bevismateriale og øvrige oplysninger synes ikke, som overskriften antyder, at være et spørgsmål om begrænsninger, men snarere en bred adgang til at anvende det modtagne materiale.

Bestyrelsen henleder opmærksomheden på, at der i dansk strafferetspleje er en regel om begrænset brug af bevisligheder indhentet ved "tilfældighedsfund", herunder at anvendelse af oplysninger indhentet som led i straffeprocessuelle indgreb forudsætter, at en række betingelser er opfyldt. Efter den forklarende note til art. 9 er denne bestemmelse udformet bl.a. for at sikre, at retshjælp kun undtagelsesvist kan afslås under henvisning til databeskyttelse, hvilket i sig selv naturligvis rummer nogle betænkeligheder.                                   

På bestyrelsens vegne
Elsebeth Rasmussen

Tilbage

Vedr.: J.nr. 2002-1660/10-0003. Udkast til aftale mellem EU og USA om udlevering og gensidig retshjælp i straffesager. /Default.aspx?ID=1052&newsid=4599&Action=1¤tPage=19&M=NewsV2&PID=5790

Kontakt os

Sekretariat:

Advokat Peter Trudsø

Farvergade 27 D, 1. 

1463 København K

Tlf. 28 13 64 95

Pt@strafferetsadvokaten.dk

 

 

 

Log ind

Log ind

Hjælp: Glemt adgangskode?