Hjemmesiden bruger cookies. De er ufarlige og bruges til bl.a. anonym trafikmåling. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies OK

  • Log ind
Espresso
  • Om landsforeningen
  • Presse
  • Høringssvar
  • Links
  • Vejl. salærtakster pr. 01.01.2021

J.nr. 5. k. 99-032-182 - Høringssvar om personundersøgelser 31-08-05

1. oktober 2000

Indstillingen om udarbejdelse af personundersøgelser har været forelagt Landsforeningens bestyrelse.

I arbejdsgruppens indstilling side 6 foreslås det, at der etableres en uddannelse på mindst 8 timer. Under hensyn til de tilsyneladende meget forskellige forudsætninger personundersøgerne har, er det efter bestyrelsens opfattelse lige så vigtigt at få fastlagt, hvorledes personundersøgerne rekrutteres, som fastlagt, hvor lang tid uddannelsen skal vare. I nogle tilfælde er det muligt, at 8 timer er tilstrækkeligt, men i andre tilfælde er det bestyrelsens opfattelse, at 8 timer er for lidt, hvis man skal have en uddannelse, der sikrer nogenlunde ensartet sagsbehandling ved udarbejdelse af personundersøgelser.

Bestyrelsen har herudover enkelte kommentarer til den vedlagte vejledning til personundersøgere.

Efter bestyrelsens opfattelse vil det kun yderst sjældent være relevant at give myndigheder eller andre oplysning om, hvad den pågældende er sigtet for. I Rigsadvokatens Meddelelse anføres det kun, at dette kan være hensigtsmæssigt i "visse" tilfælde. De tilfælde, bestyrelsen kan erindre sig, hvor det har været relevant at give myndigheder eller arbejdsgiver oplysning om en sigtelse, er i de tilfælde, hvor især arbejdsgiveren har fået en - fejlagtig - opfattelse af, hvad den pågældende er sigtet for. Efter bestyrelsens opfattelse bør meddelelser til arbejdsgiver og myndigheder om sigtelsen kun med den undersøgtes samtykke gives for at afdramatisere sagen.

Bestyrelsen henleder opmærksomheden på, at oplysninger om tidligere straffedomme, jfr. side 47 og 57, kan være i strid med Justitsministeriets cirkulære nr. 177 af 8/10 1952 om dokumentation af forakter og straffeattester m.v. i straffesager.

Særligt hvis disse domme er af ældre dato, og dokumentation heraf ikke har sin berettigelse i forbindelse med oplysning om eventuelle fælles- eller reststraffe, vil det være uhensigtsmæssigt, at Kriminalforsorgen oplyser forhold, som anklagemyndigheden ville være afskåret fra at dokumentere.

Landsforeningens bestyrelse skal derfor foreslå en generel anvisning gående ud på, at straffedomme, herunder tilsyn i forbindelse med betingede domme, der er ældre end 5 år, normalt ikke bør omtales, og slet ikke, hvis der ikke i den mellemliggende periode har været afsagt domme med betinget eller ubetinget frihedsstraf.

På bestyrelsens vegne

Elsebeth Rasmussen


Tilbage

J.nr. 5. k. 99-032-182 - Høringssvar om personundersøgelser 31-08-05 /Default.aspx?ID=1052&newsid=6167&Action=1¤tPage=22&M=NewsV2&PID=5790

Kontakt os

Sekretariat:

Advokat Peter Trudsø

Farvergade 27 D, 1. 

1463 København K

Tlf. 28 13 64 95

Pt@strafferetsadvokaten.dk

 

 

 

Log ind

Log ind

Hjælp: Glemt adgangskode?