19. september 2019
Finanstilsynet har den 28. august 2019 sendt ovenstående lovforslag i høring.
Høringen har været drøftet i bestyrelsen for Landsforeningen af Forsvarsadvokater (LFFA).
Lovforslaget vedrører i meget betydeligt omfang en sikring og udvidelse af tilsyns- og kontrolmulighederne overfor finansielle virksomheder. LFFA har ingen bemærkninger til disse dele af lovforslaget. Det samme gælder forslaget om forlængelse af forældelsesfristerne for visse overtrædelser af finansiel virksomhed og hvidvaskloven.
Derimod giver lovforslagets bestemmelser om forøgelse af strafferammen for afgivelse af urigtige eller vildledende oplysninger anledning til bemærkninger.
Spørgsmålet, hvorvidt en strafferamme skal hæves, er en politisk beslutning, som LFFA som udgangspunkt ikke har bemærkninger til.
For så vidt angår ændringen af strafferammen i lov om finansiel virksomhed § 373 fra 4 måneder til 2 års fængsel er der imidlertid tale om en så betydelig forøgelse af strafferammen, at det giver anledning til at overveje, hvad formålet med og konsekvensen af strafferammeforhøjelsen er.
Herom henvises i de almindelige bemærkninger til den politiske aftale af 27. marts 2019 om styrkelse af indsatsen mod finansiel kriminalitet pkt. 3, hvor der blot lægges op til en betydelig skærpelse af sanktionsmulighederne.
I de specielle bemærkninger anføres følgende: ”Det bemærkes i den forbindelse, at den foreslåede forhøjelse af strafferammen, udover at have betydning for den maksimalt udmålte straf for overtrædelse af de bestemmelser, der omfattet af strafbestemmelsen, også vil kunne give politi og anklagemyndighed adgang til at foretage flere efterforskningsskridt i forbindelse med en efterforskning af at evt. strafbart forhold, end hvad der mulighed for i dag”.
Der ses således ikke at være lagt op til en generel forøgelse af sanktionsniveauet, men alene at straffen i de alvorligste sager skal kunne gå ud over den nuværende strafferamme på 4 måneders fængsel. Den væsentligste konsekvens af strafferammeforhøjelsen synes derfor at blive, at politiet får en væsentligt forøget adgang til anvendelse af tvangsindgreb efter retsplejelovens regler.
LFFA udtrykker betænkelighed ved, at mulighederne for at anvende tvangsindgreb udvides ved, at en særlovs strafferamme udvides til et niveau, der ikke står i et realistisk forhold til de forventelige straffe, der vil blive idømt for overtrædelse af særlovsbestemmelsen. Kriminalitetskravene i retsplejelovens regler om tvangsindgreb er velbegrundede i retssikkerhedsmæssige hensyn og en udvidelse af mulighederne for at foretage tvangsindgreb bør derfor ikke ske ved en forhøjelse af strafferammen til et ikke realistisk niveau i konkrete lovbestemmelser.
Det bemærkes, at sanktionsbestemmelserne i lov om finansiel virksomhed § 373 giver mulighed for at straffe den simpelt uagtsomme overtrædelse af de i bestemmelsen nævnte lovregler. Det står ikke i rimeligt forhold til, at den foreslåede forhøjelse af strafferammen åbner op for muligheden for at anvende tvangsindgreb som eksempelvis varetægtsfængsling.
LFFA gør desuden opmærksom på, at forhøjelsen af strafferammen har den væsentlige afledede virkning, at forsøg herefter er strafbart, jfr. straffelovens § 21, stk. 3. Der er tale om en betydelig udvidelse af det kriminaliserede område uden, at det af bemærkningerne fremgår, at der er et behov for dette.
Med venlig hilsen
Kristian Mølgaard
Høring over forslag til lov om ændring af hvidvaskloven, lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love (Styrkelse af indsatsen mod finansiel kriminalitet)
/Default.aspx?ID=1052&newsid=17326&Action=1¤tPage=2&M=NewsV2&PID=5790