10. oktober 2016
Ved e-mail af 9. september 2016 har Justitsministeriet anmodet Landsforeningen af Forsvarsadvokater (LFFA) om eventuelle bemærkninger til ovennævnte høring.
I den anledning har LFFA følgende bemærkninger:
De foreslåede ændringer af straffeloven har mest karakter af symbollovgivning, der må antages kun i beskedent omfang at ændre retstilstanden.
For så vidt angår de foreslåede ændringerne i forhold til strafudmåling er der heller ikke fornødent grundlag for dette, idet straffelovens kap. 10 allerede giver rig mulighed for at inddrage skærpende og formildende omstændigheder i de enkelte konkrete sager.
Med hensyn til forslaget (bl.a. nævnt på side 71) om at skærpe straffen for overtrædelse af straffelovens § 121 således, at straffen som udgangspunkt fremover bliver en bødestraf på 5.000 kr., forekommer det som et unødigt højt udgangspunkt for et bødeniveau. Som et eksempel kan nævnes en misbruger på kontanthjælp, der i et ophidset øjeblikket fremsætter fornærmelige ord mod en polititjenestemand.
LFFA er positivt indstillet over for muligheden for, at Kriminalforsorgen kan få adgang til at anvende digital kommunikation (sms-beskeder) i forbindelse med påmindelse om indkaldelse til afsoning m.v. Det kan minimere antallet af udeblivelser fra afsoning, som ikke sjældent skyldes, at de personer, der indkaldes til afsoning, ikke får tjekket e-boks.
Med hensyn til forslaget om at indføre bødestraf for udeblivelse fra afsoning skal LFFA bemærke, at der som anført i lovforslaget allerede efter nugældende regler er forskellige konsekvenser af at udeblive fra afsoning. En stramning af reglerne med mulighed for at idømme bødestraf er unødvendig. Der er ofte tale om personer, som i forvejen er meget ringe stillet økonomisk. Effekten af at indføre bødestraf må antages at blive meget begrænset. Som tidligere nævnt skyldes udeblivelser ikke sjældent, at personerne ikke får tjekket e-boks. Kompetencen til at udstede bødeforlæg bør af retssikkerhedsmæssige grunde lægges hos politiet i stedet for hos kriminalforsorgen.
Afslutningsvist skal LFFA i forhold til forslaget om skærpet erstatningsansvar for anstiftere og ledere af farlige opløb bemærke, at det ikke forekommer helt logisk at indsætte reglerne herom sammen med lov om hæftelse for børns erstatningsansvar. En skærpelse af erstatningsansvaret, hvor ansvaret er objektivt i den forstand, at det udløses, uanset om tingskade er forvoldt forsætligt, uagtsomt eller hændeligt af opløbets deltagere, og uanset om det er muligt at identificere den eller de personer, der har forvoldt skaden, er betænkeligt. Det foreslåede regelsæt og behovet herfor i forhold til nugældende regler inden for erstatningsretten bør i hvert fald analyseres nærmere, før end et lovforslag fremsættes.
Med venlig hilsen
Kristian Mølgaard
2016-731-0066, Høring over udkast til forslag til lov om ændring af straffeloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og forskellige andre love (Øget respekt for det offentlige rum, offentlige myndigheder og personer i offentlig tjeneste m.v.)
/Default.aspx?ID=1052&newsid=17187&Action=1¤tPage=4&M=NewsV2&PID=5790